Voornaaste bezienswaardigheden / activiteiten in de streek

1.                   Wandelen / fietsen

De streek leent zich erg goed tot wandelen en fietsen, zowel met de koersfiets als de mountainbike. Let wel dat het een berachtige streek is en dat je een goede conditie nodig hebt. Pittoreske wandelwegen slingeren zich door heuvels en bergen,  beschermde natuurgebieden en uitgedroogde rivierbeddingen.

 

2.                   Steden, stadjes en bergdorpjes

De bruisende wereldstad Valencia is ongeveer een uur rijden, het kleinere en charmantere Castellon de la Plana 30 kilometer ver.

In Valencia is met name het wereldberoemde Parque de las Sciencias y Technologia van CALATRAVA een absolute MUST, naast andere bezienswaardigheden (zoals het oude centrum), gigantische shoppingcentra enz.

Op de weg naar Valencia is ook het stadje Sagunto, met militaire versterkingen en Romeins amfitheater, een stop waard.

Castellon heeft alle charmes van een kleinere stad, o.a. een wandeling door het oude stadsgedeelte en bezoek aan zijn haven (Grao) met zijn visrestaurants, mogen niet op uw programma ontbreken.

Naast deze gekende steden is het ook zeker de moeite waard om lukraak door de streek te rijden, op zoek naar ontdekkingen; en vaak is de weg even mooi en interessant als het doel.

Een aantal pittoreske bergdorpjes in de buurt van ons huis zijn Xodos, Benafigos (zie je aan de linkerkant op de bergtop als je van Atzeneta naar ons huis rijdt), Vistabella  en de stad Culla zelf (waartoe ons huis behoort). Ook bijvoorbeeld het stadje Onda (met zijn kasteel op een heuvel gelegen) en het nabijgelegen stuwmeer van Sitjar zijn zeker een bezoek waard.

Voor kinderen is ook het Parque Minera, gelegen in de heuvels achter ons huis de moeite waard.

 

3.                   Culinair

In vergelijking met België is restaurantbezoek spotgoedkoop. In elk dorpje zijn op een aantal bar-restaurants, waar je in de week voor minder dan € 10 een volledig 3-gangen dagmenu kan krijgen, inclusief wijn. In het week-end zijn de prijzen hoger, maar is het menu ook iets verfijnder.

Gastronomische menu's zijn wat duurder, maar meestal kan je een volledig menu krijgen voor de prijs van een hoofdschotel in een Belgisch restaurant. Vergeet ook de wereldberoemde tapa's niet, die in alle bars te verkrijgen zijn.

Voor een snelle hap of als ontbijt kan je een bocadillo bestellen. Een bocadillo lijkt op een groot geroosterd stuk Frans brood en is te bestellen con Queso/Chorizo/Jamon/Pulpo/…. Deze bocadillos zijn in elke bar te verkrijgen.

NOG WAT PRACTISCHE OPMERKINGEN

Dagelijkse boodschappen

De dagelijkse boodschappen kan je doen in Atzeneta del Maestrat; in de kleine supermarkt CONSUM. Openingsuren zijn van 09-12 & 17-20. Voor grotere aankopen rij je best naar Castellon.

Vragen

Een groot voordeel is dat onze schoonbroer en –zus wonen op een 5-tal kilometer van ons huis, u kan dus steeds bij hen terecht met vragen.

Water

Hier en daar passeer je in de bergen "fontes" of bronnen. Veel Spanjaarden vullen hier hun flessen drinkwater, want aan dit bronwater worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven...

Taal en mensen

De Valencianen staan bekend als de vriendelijkste Spanjaarden! Wat we alleen maar kunnen beamen, zeker als ze ondervinden dat je probeert Spaans te spreken.